Demantij na navode medija

Imajući u vidu da je aktuelno svakodnevno dezavuisanje javnosti putem elektonskih i printanih medija  u cilju da se

Imajući u vidu da je aktuelno svakodnevno dezavuisanje javnosti putem elektonskih i printanih medija  u cilju da se se lažno prikažu okolnosti gradnje na području Bjelašnice-općina Trnovo, ovim putem demantujemo navode da je gradnja na Bjelašnici nezakonita i želimo upoznati javnost o sljedećem:

Općina Trnovo posjeduje potpuno usklađenu prostorno-plansku dokumentaciju koja obuhvata sve razvojne i provedene planove. Svi planovi su u skladu s Prostornim planom Kantona Sarajevo, koji predstavlja osnov za planiranje u općini Trnovo.

Nadalje, na osnovu Prostornog plana i Regulacionog plana, Općina Trnovo je provela sve Urbanističke projekte.  U skladu sa Zakonom o prostornom uređenju Kantona Sarajevo (“Službene novine Kantona Sarajevo” 24/17 i 1/18) nosilac pripreme Urbanističkog projekta je Općina Trnovo. Nosilac izrade Urbanističkih  projekata  je Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo, shodno odredbama člana 35. Zakona o prostornom uređenju Kantona Sarajevo.

Svi Urbanistički projekti su usklađeni s granicama definisanim Regulacionim planom i Prostornim planom, što znači da su svi projekti realizovani unutar jasno definisanih granica građevinskog zemljišta.

Prostorni plan Kantona Sarajevo je definisao dugoročne smjernice za prostorno planiranje i razvoj, uključujući i područje općine Trnovo, te samim tim i Bjelašnice. Nadalje, Regulacioni plan “Sportsko-rekreacionog područja Bjelašnicausvojen je 1982. godine (“Službene novine Grada Sarajeva”,  broj11/82) od strane nadležnih institucija općine i grada Sarajeva, te je Odlukom o građevinskom zemljištu (“Službene novine Grada Sarajeva”, broj 22/85) propisano da se zemljište na području Bjelašnice i Igmana koje je pokriveno Regulacionim planom ima smatrati građevinskim zemljištem.

Pored svega navedenog Općini Trnovo se kontinuirano spočitava da je gradnja na Bjelašnici uzrok zagađenja Vrela Bosne.

Predmetni navodi su netačni, obzirom da je na prostoru Babinog dola-Bjelašnice kroz realizaciju urbanističkih projekata izgrađena odvojena seperatna i kišna kanalizacija. Separatna kanalizacija je priključena na fekalni kolektor   F30 0mm Bjelašnica-Hadžići I isti je u nadležnosti KJKP “VODOVOD I KANALIZACIJA” D.O.O. Sarajevo . Kompletna kanalizaciona mreža na području Bjelašnice je ispravna i svi objekti su priključeni na istu. Ujedno napominjemo da je KJKP  “Vodovod i kanalizacija “ d.o.o. Sarajevo je preduzeće koje održava i upravlja kompletnim  kanalizacionim sistemom i kolektorom Bjelašnica-Hadžići.

Kompletno područje općine Trnovo, pa samim tim i lokalitet Bjelašnice je u  III– VODOZAŠTITNOJ ZONI, te slijedom svih ranije provedenih ispitivanja i Studija dokazano je da vode sa prostora općine Trnovo  nemaju utjecaja na izvorište Vrelo Bosne. Ovom prilikom ističemo da je “Elaborat zaštite izvorišta vode za piće Sarajevsko polje”, izradio Institut za hidrotehniku d.d. Sarajevo, koji je usvojila Vlada Kantona Sarajevo,  i isti je dokazao da voda sa prostora općine Trnovo nema uticaj na izvorište Vrela Bosne.

Također, Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo je dalo saglasnost na Izvještaj o strategijskoj procjeni uticaja na okoliš na izmjene i dopune regulacionog plana Sportsko-rekreacionog područja Bjelašnica, što je dokaz usklađenosti sa važećim zakonskim i podzakonskim normama.

Ovu priliku svakako koristimo da se zahvalimo Vladi Kantona Sarajevo, nadležnim Ministarstvima i Zavodu za planiranje razvoja Kantona Sarajevo kao i svima onima koji su učestvovali i doprinijeli provedbi Prostornog plana Kantona Sarajevo, te Urbanističkih planova Općine Trnovo unutar istog.

Sve prednje informacije su date temeljem zakonski provedenih postupaka i izdatih akata od strane Kantona Sarajevo i Općine Trnovo. Za sve naprijed navedene radnje i sve navode postoji pisana i fotodokumentacija.

U cilju zaštite poslovnog kredibiliteta, molimo da se navodi ovog pojašnjenja ne tumače na pogrešan način čime bi se prikazala iskrivljena slika u javnosti Općine Trnovo, te time istoj nanijela nenadoknadiva šteta. Napominjemo da dezinformacije i slanje negativnih priča direktno utiču na razvoj i investicije Općine Trnovo. Ujedno upozoravamo da će u tom slučaju Općina biti prinuđena pokrenuti zakonsku proceduru te sudskim putem zahtjevati zaštitu svojih prava i imovine.

Leave a Comment