Općina Trnovo finansirala izgradnju spomenika Zaimu Imamoviću u Goraždu

Početkom 2022. godine, Općinski načelnik Ibro Berilo i gradonačelnik Goražda Ernest Imamović, potpisali su sporazum o izgradnji spomen

Početkom 2022. godine, Općinski načelnik Ibro Berilo i gradonačelnik Goražda Ernest Imamović, potpisali su sporazum o izgradnji spomen obilježja legendarnom komadantu Zaimu Imamoviću u gradu na Drini. Danas je svečanim otvorenjem spomen–parka u znak sjećanja na legendarnog komandanta Zaima Imamovića realizovan pomenuti sporazum. Spomen obilježje je izgrađeno u ulici koja nosi njegovo ime u Goraždu. Prisustvom brojnih državnih, federalnih i kantonalnih delegacija, kao i predstavnika Općine Trnovo, te veliki broj pripadnika boračke populacije uveličan je događaj svečanog otvorenja i odata je počast jednom od najvećih heroja odbrane BiH, komandantu 1. Drinske udarne brigade i komandantu 14. Divizije Armije RBiH, rahmetli Zaimu Imamoviću.

Spomen obilježje posvećeno je komandantu Zaimu Imamoviću ali i svim borcima koji su branili ovaj prostor, dali svoje živote ili dijelove tijela – naglasio je gradonačelnik Goražda.

Općina Trnovo prepoznavši značaj izgradnje ovog spomen obilježja u ove svrhe izdvojila je 90.000 KM, što je ujedno i većina sredstava potrebnih za realizaciju projekta.

 

Prethodni članak:  Općina Trnovo finansira gradnju spomenika Zaimu Imamoviću u Goraždu

 

Zaim Imamović-kratka biografija

Zaim Imamović rođen je 22. aprila 1961. u mjestu Poratak kod goraždanskog naselja Ilovača. Učesnik je svih bitaka za odbranu Goražda i tvorac operacija “Krug” i “Drina”, tokom kojih su nedovoljno naoružani branitelji ovog herojskog grada u avgustu i septembru 1992. oslobodili kompletan prostor ove općine. Imamović je poginuo 9. oktobra 1995. u borbi vođenoj na Rogojskoj gredi, na padinama Treskavice, u okviru završnih borbi koje je vodila Armija RBiH na deblokadi, odnosno povezivanju Sarajeva i Goražda. Ukopan je u haremu Alipašine džamije u Sarajevu, te posthumno odlikovan najvišim ratnim priznanjem Armije RBiH “Zlatnim ljiljan”.

Leave a Comment