Tradicionalni teferič na Husremovcu

Mjesna zajednica Dejčići, uz finansijsku podršku Općine ovakvim manifestacijama čuva svoju tradiciju i običaje. Tradicionalni teferič održava se

Mjesna zajednica Dejčići, uz finansijsku podršku Općine ovakvim manifestacijama čuva svoju tradiciju i običaje.

Tradicionalni teferič održava se svake godine na Aliđun, 02. Augusta. Aliđun se širom Balkana obilježava kao praznik kojim se proslavlja sredina ljeta i dolazak kiša. A kada je u pitanju općina Trnovo ovo je zaista duga tradicija koja seže od turske vladavine u Bosni i Hercegovini, tačnije od Gazi Husrev-bega koji je ovdje na ovom prostoru doveo svoju vojsku, te je po njemu mjesto dobilo naziv Husremovac.

Jedan od razloga velike posjete, pored lijepog vremena, su dobra priprema i ponuđeni kulturno-zabavni i sportski sadržaji, no svakako organizatori ističu kako im je izrazito drago zbog velike posjećenosti, naročito mlađih ljudi jer su tako sigurni da ispunjavaju svoj osnovni zadatak a to je očuvanje tradicije okupljanja na teferiču.

Dok najmlađi vrijeme provode na ringišpilu, nešto stariji ovaj aliđunski dan provode na pravi gurmanski način uz janjeće pečenje i tradicionalno kolo, te tradicionalno takmičenje u bacanju kamena s ramena.

 

default

Leave a Comment