Obilježena Diverzantska akcija u reonu Čakle-Proskok

U petak, 04. oktobra, na visoravnima Igmana, gdje svaka stopa zemlje nosi tragove borbe i otpora, u autentičnoj

U petak, 04. oktobra, na visoravnima Igmana, gdje svaka stopa zemlje nosi tragove borbe i otpora, u autentičnoj ratnoj džamiji izgrađenoj tokom najtežih dana agresije na Bosnu i Hercegovinu, obavljena je džuma namaz. Ova džamija, podignuta na temeljima vjere i nade, svjedoči o vremenu kada su naši borci, vođeni istinskom ljubavlju prema domovini i vjeri, branili ne samo zemlju, već i duhovne vrijednosti koje nas čine onim što jesmo.

Nakon namaza, okupili su se preživjeli borci, članovi porodica šehida, ali i brojni vjernici koji su došli da odaju počast onima koji su na Igmanu i drugim bojištima položili svoje živote za slobodu. U atmosferi ispunjenoj tugom, ponosom i zahvalnošću, proučen je Jasin svim šehidima, diverzantima i herojima koji su svojim životima osigurali našu sadašnjost.

Posebna emocija vladala je tokom učenja Jasina za diverzante, elitne borce koji su, u najtežim trenucima rata, izvršavali najzahtjevnije zadatke duboko iza neprijateljskih linija. Njihova hrabrost i predanost ostali su urezani u kolektivno sjećanje našeg naroda. Svako izgovoreno slovo Kur'ana bilo je molitva za njihove duše, ali i za sve one koji su dali najviše što su mogli – svoje živote.

Nakon molitve, okupljeni su se uputili prema Centralnom mezarju na Igmanu. Cvijeće, položeno na mezarima palih boraca, simboliziralo je našu vječnu zahvalnost i poštovanje. Svaki cvijet, svaka suza, svaki trenutak šutnje bio je mali znak sjećanja na ogromnu žrtvu koju su podnijeli. Među mezarima, može se osjetiti težina prošlih vremena – tišina koja govori o neizrecivim patnjama, ali i o snazi i hrabrosti ljudi koji nisu posustali ni pred najvećim iskušenjima.

Uz zvuke vjetra koji se probija kroz guste šume Igmana, sjećanja na dane kada je ovaj planinski masiv bio posljednja linija odbrane, postaju živa i prisutna. Ratna džamija i mezarja postaju ne samo spomenici prošlosti, već i sveti prostori na kojima se rađaju nove generacije sa zahvalnošću prema onima koji su branili našu slobodu.

– Ovo mjesto nas podsjeća na našu obavezu da nikada ne zaboravimo njihove žrtve, rekao je jedan od preživjelih boraca. Naša sloboda je njihova ostavština, i naša je dužnost da čuvamo tu slobodu i prenesemo je na buduće generacije, zaključio je.

Izvor: 1. Bošnjačka brigada

 

 

Cvijeće su položile delegacija Federalnog ministarstva za pitanja boraca, Općina Trnovo, Koordinacija boračkih udruženja Kantona Sarajevo, Savez udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja Zlatni ljiljan i Zlatna policijska značka, Udruženje Patriotska liga KS, Koordinacija boračkih udruženja općine Trnovo, Udruženje 1.Bošnjačke brigade i Općinska organizacija SDA Trnovo. 

Leave a Comment