Obilježena 32. godišnjica Oslobađanja Trnova

Učenjem Jasina za šehide i borce Trnova, polaganjem cvijeća ispred centralnog spomen obilježja u Trnovu, obilježen je važan

Učenjem Jasina za šehide i borce Trnova, polaganjem cvijeća ispred centralnog spomen obilježja u Trnovu, obilježen je važan datum – godišnjica Oslobađanja Trnova.

Uputivši selame i pozdrave porodicama šehida, borcima Trnova, tadašnjim ratnim zapovjednicima kao i sadašnjim dužnosnicima na svim razinama vlasti, te sve građane koji su bili prisutni na obilježavanju 32. godišnjice „Bitke za Trnovo“, predsjednica Udruženja porodica šehida i poginulih boraca, gospođa Sifa Dreca, osvrnula se na važnost kulture sjećanja na odbrambeno-oslobodilački rat, vodeći brigu da se ljudi, koji su svoje živote dali za našu domovinu nikada ne zaborave.

Nakon uvodnog obraćanja ispred organizatora počast su odale i položile cvijeće delegacija ispred Općine Trnovo,  delegacija ispred Koordinacije boračkih udruženja Kantona Sarajevo, delegacija ispred Koordinacije boračkih udruženja Općine Trnovo, delegacija Udruženja veterani policije Općine Trnovo, delegacija Prve bošnjačke brigade i delegacija Općinske organizacije SDA Trnovo.

Nakon što su delegacije položile cvijeće, kratki historijski čas u povodu ovog obilježavanja održao je gospodin Edhem Godinjak, te se osvrnuo na tih nekoliko ključnih dana kada su hrabri Trnovski vitezovi dobili bitku za Trnovo.

– Tokom dvomjesečnih borbi od 31.05.1992. godine do 04.08.1992. godine sa agresorskim snagama, koje su cijelu općinu držali pod opsadom sa Jahorine, Klanca, Krupca, Straišta, Igmana i Treskavice i Rogoja, poginulo je 86 boraca i 205 ranjeno, a neki od njih i više puta. U oslobađanju Trnova, za 4 dana život su dala 22 šehida, istakao je gospodin Edhem Godinjak govoreći emotivno o historijski važnim bitkama.

Obilježavanju manifestacije ‘Oslobađanje Trnova’ ove godine nazočili su brojni građani Trnova, kao i brojni posjetitelji.

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment