Osnovci Trnova ovog ljetnog raspusta pohađali školu planinarstva

Učenici Osnovne škole „Zaim Kolar“ iz Dejčića ovog ljetnog raspusta pohađali su osnovnu planinarsku školu, koju organizuje Udruženje

Učenici Osnovne škole „Zaim Kolar“ iz Dejčića ovog ljetnog raspusta pohađali su osnovnu planinarsku školu, koju organizuje Udruženje Planinarsko-sportsko društvo „Zlatni ljiljan“.

Naime, prema Programu i nastavnom planu propisanom od strane PS FBiH,  pored nastave u učionici (teoretska nastava od 16 nastavnih tema) polaznici planinarske škole imaju i praktičnu primjenu usvojenog znanja kroz organizovanje planinarskih tura i  dvodnevog kampovanja.

Teoretska nastava provodila se kroz interaktivna predavanja u prostorijama osnovne škole „Zaim Kolar“.

  • Osnovna škola iz Dejčića velikodušno je stavila na raspolaganje svoje prostorije u kojim smo održali časove teorije prema utvrđenom nastavnom planu, te fiskulturnu salu u kojoj smo uz pomoć Zavoda za hitnu medicinsku pomoć održali i tečaj pružanja prve pomoći. Nakon čega je uslijedio praktični dio obilaskom tri planinske ture, prva je bila na Igmanu, druga na Visočici (njen vrh Vito), i kao posljednju planinarsku turu obišli smo Treskavicu, gdje su nas ugodno ugostili članovi EPD „Treskavička jezera“ obezbjedivši osvježenje za naše učenike. Na Treskavici je održan historijski čas, te smo obišli dobro poznatu Kozju luku, Veliko i Crno jezero, kazala nam je voditelj programa, licencirani vodič PSD „Zlatni ljiljan“, gospođa Valida Lokvančić.

Završni događaj je dvodnevni kamp, koji će se održati narednog vikenda, na kojem će biti upriličen i završni ispit za sve polaznike, članove PSD „Zlatni ljiljan“ i učenike OŠ „Zaim Kolar Dejčići“. Kamp će biti održan na  jugoistočnim obroncima planine Jahorine na lokaciji Ruda Glava, u jednom od najbolje opremljenom planinarskom domu u Bosni i Hercegovini- “Nedim Pilav Jogi”.

Općina Trnovo pružila je finansijsku podršku ovom projektu gdje su bili uključeni osnovci općine Trnovo.

 

 

Leave a Comment