U toku potpisivanje Ugovora o stipendiranju

Nakon okončanog Javnog poziva i završene obrade svih prijava kandidata za dodjelu stipendija Općine Trnovo, te nakon što

Nakon okončanog Javnog poziva i završene obrade svih prijava kandidata za dodjelu stipendija Općine Trnovo, te nakon što su objavljene preliminarne rang liste izabranih kandidata uslijedilo je potpisivanje Ugovora o stipendiranju.

Naime, Općina Trnovo u školskoj/akademskoj 2023/2024. godini stipendirat će 74 učenika srednjih škola i 31-og studenta.  Za tu namjenu iz Općinskog budžeta osigurano je 130.000 KM.

Općinski načelnik uputio je čestitke mladim ljudima na postignutim dosadašnjim rezultatima, uz želje za dalje uspješno školovanje.

Mjesečna stipendija za učenike srednjih škola iznosi 100 KM, odnosno 1.500 KM obzirom da se stipendija prima u periodu od deset mjeseci. Za studente mjesečna stipendija iznosi 120 KM ukoliko studiraju neki od društvenih fakulteta, dok za one tehničkog i medicinskog smjera iznosi 140 KM.

Važno je istaći da je povećan iznos stipendija, što je opravdano zbog inflacije, cijena i svega što se dešava na našem ekonomskom tržištu, ali i budžeta Općine koji ima određeni rast u proteklim godinama.

Irma Kadić, studentica Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, na odsjeku za Engleski jezik ostvarila je pravo na stipendiju od Općine Trnovo. Prilikom potpisivanja Ugovora dala je kratku izjavu u kojoj je istakla kako je sretna da je stipendista Općine Trnovo, te da se nada da će svojim budućim radom i ostvarenim rezultatima biti ovdje i slijedeće godine. Stipendija mnogo znači meni i mojim roditeljima, naročito sada kada su fakultetski troškovi mnogo veći, zaključila je.

 

Pin It

Leave a Comment